Rotterdam-Bayern Express ook over water

Nieuws

Naast de dagelijkse spoorverbinding tussen Rotterdam en Nürnberg/München heeft ECT-dochter European Gateway Services (EGS) onlangs voor het eerst binnenvaartschepen van Rotterdam naar Nürnberg laten varen. Hiermee is invulling gegeven aan de synchromodale visie van EGS.

Eerste barges naar Nuremberg

Met de Rotterdam-Bayern Express verbinden EGS en TX Logistik de Rotterdamse haven vijf keer per week over het spoor met München en Nürnberg. Om een piek in het seizoensaanbod op te vangen, liet EGS onlangs in samenwerking met intermodale operator Frankenbach uit Mainz binnenvaartschepen tussen Rotterdam en de TriCon-Containerterminal in Nürnberg varen. Netwerkmanager Paul Zoeter van EGS sluit niet uit dat de nu gebruikte binnenvaartverbinding op termijn uitgroeit tot een reguliere binnenvaartdienst.

“Met deze binnenvaartverbinding creëren we een extra vervoersmogelijkheid tussen Nürnberg en Rotterdam. Door verschillende routes en modaliteiten te combineren, bieden we onze klanten optimale service.”

Paul Zoeter , EGS

De binnenvaarttransporten zijn, ondanks de lage waterstand, goed verlopen. Elk schip bracht 100 TEU naar de TriCon-Containerterminal in Nürnberg. Op dit traject werd tot voor kort geen gebruik gemaakt van de binnenvaart, maar de nieuwe verbinding toont het succes van synchromodaal vervoer aan waarbij meerdere modaliteiten naast elkaar worden gebruikt. Zoeter: “Normaal verwacht je geen binnenvaart op dit traject, vanwege de doorlooptijd en infrastructurele beperkingen. Echter voor goederentransporten met een lagere omloopsnelheid is dit wel een geschikte oplossing, juist in combinatie met andere modaliteiten. Met dit synchromodale aanbod kunnen we klanten in Zuid-Duitsland afhankelijk van hun wensen op het gebied van doorlooptijd, betrouwbaarheid en duurzaamheid altijd een passende oplossing aanbieden. Samen met Frankenbach zijn we ook aan het onderzoeken of we de terminal in Aschaffenburg mee kunnen nemen in het netwerk van EGS.”

Alexander Ochs, verantwoordelijk voor intermodaal vervoer bij bayernhafen Groep: “Sinds maart 2012 is de TriCon-Containerterminal in de bayernhafen Nürnberg via een reguliere spoordienst met de haven van Rotterdam verbonden – in het begin vier keer per week maar inmiddels vijf keer. De Rotterdam-Bayern Express is een succesverhaal. Voor het eerst zijn nu ook containerschepen ingezet van Rotterdam naar Nürnberg over de Rijn, Main en het Main-Donau-kanaal. Dat is mogelijk dankzij de ligging van de containerterminal in de trimodaal ontsloten bayernhafen Nürnberg. Beierse industrie- en handelsbedrijven profiteren hiervan bij de im- en export. “

Het marktaandeel van de Rotterdam-Bayern Express is de afgelopen jaren gegroeid. Steeds meer Zuid-Duitse bedrijven ontdekken de voordelen van im- en export via de Rotterdamse haven, die voor veel deepsea-rederijen de eerste en laatste aanloophaven in Europa is. Dit maakt de verbinding tussen Zuid-Duitsland en Rotterdam tot een competitief alternatief voor containervervoer via de Noord-Duitse havens. Op korte termijn wordt de frequentie van de spoordienst opgevoerd van 5 naar 6 treinen per week en ook de recent gebruikte binnenvaartverbinding biedt toekomstperspectief.

Rotterdam-Bayern Express

Meer informatie over de Rotterdam-Bayern Express of benieuwd naar de mogelijkheden?

Rotterdam-Bayern-Express
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger