Boost voor getijdenparken regio Rotterdam

Nieuws

Dankzij de bijdragen van verschillende partijen, waaronder het Havenbedrijf Rotterdam en de provincie Zuid-Holland, is de aanleg van een aantal getijdenparken in de regio Rotterdam een stuk dichterbij gekomen. De aanleg van getijdenpark 'de Groene Poort Zuid' bij Rozenburg was al ter hand genomen en de realisatie van de getijdenparken Mallegat en Nassauhaven (Feijenoord) staat volgend jaar op de planning. Door de toegezegde bijdragen is de kans nu een stuk groter dat daar getijdenparken bij Maassluis, in de Wilhelminahaven in Schiedam en bij Polder De Esch – Eiland van Brienenoord in Rotterdam aan kunnen worden toegevoegd.” In totaal is bijna 10 miljoen euro beschikbaar voor het programma ‘Rivier als getijdenpark’.

Groene Poort (bij Rozenburg)

Een getijdenpark is een natuur- en recreatiegebied in de rivier, dat bijvoorbeeld in voormalige havens kan worden aangelegd. De harde, stenige en hoge oevers maken plaats voor meer natuurlijke, geleidelijke oevers. Daardoor ontstaat meer ruimte voor groen en natuur op en rond de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg. Zo worden de rivieren aantrekkelijker voor bijvoorbeeld zalm en steur om van en naar zee te zwemmen dankzij de nieuwe rustplekken en schoner water. Getijdenparken bieden daarnaast ook nieuwe recreatieve mogelijkheden. Bovendien zorgt een langzaam oplopende rivieroever voor golfbreking bij hoger water waardoor een getijdenpark bijdraagt aan een toekomstbestendige Rotterdamse regio. Daarom is het programma Rivier als getijdenpark opgenomen in het Deltaprogramma Rijnmond – Drechtsteden (onderdeel van het nationale Deltaprogramma).

Naast het Havenbedrijf Rotterdam en de provincie, maken bijdragen van onder andere Rijkswaterstaat, het Wereld Natuur Fonds, het Zuid-Hollands Landschap, de gemeenten Ridderkerk, Schiedam en Rotterdam, het Waterschap Hollandse Delta, de Hoogheemraadschappen van Delfland en van Schieland en de Krimpenerwaard, het bedrijfsleven en Europa de aanleg van deze getijdenparken mogelijk. “Hiermee zorgen we voor meer natuur, bieden we de inwoners van Rotterdam en omstreken meer mogelijkheden om te recreëren en werken we aan veiligheid”, alus Robbert Wolf, adviseur Natuur & Milieu van het Havenbedrijf Rotterdam. “Daarmee is dit een prachtig voorbeeld van hoe we samen met anderen willen bouwen aan een mooi en gevarieerd landschap.”​

Bron: Rivier als getijdenpark​

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger