ENGIE kiest voor de start-up methode

Showcase

Coaching- en begeleidingstrajecten voor innovatieve ideeën, zoals ‘accelerator programma’s’ en ‘pressure cookers’ worden vaak geassocieerd met start-ups. Onterecht, want de juiste begeleiding en coaching kan soms ook juist voor volwassen bedrijven heel nuttig zijn. Dat bewijst ENGIE, die dankzij het Port Innovation Lab in staat was hun idee ‘Coolcast’ verder uit te werken.

ENGIE

Binnen ENGIE Services liep een team collega’s rond met goed idee: falen in de procesindustrie voorspellen op basis van big data. Zie het als volgt: fabrieken staan vol met apparaten. En al die apparaten zijn voorzien van onderdelen, die elk een kleine bijdrage leveren aan een groot, automatisch proces. Van al die onderdelen zijn parameters te meten. Druk, temperatuur, snelheid, noem het maar op. Stel nou dat je deze data opslaat in een collectieve data poule en op basis daarvan voorspellingen doet. Wanneer heeft een onderdeel onderhoud nodig? Wanneer moet het vervangen worden?

Coaches, groot netwerk en testfaciliteiten

Team CoolCast kreeg binnen ENGIE alle ruimte om het idee uit te werken. En toch bleef het maar liggen. “Waarom?”, vraagt Wilmar Antonissen, business developer bij ENGIE Services, zichzelf hardop af. “Zaken als tijd, prioriteit en urgentie. Het is belangrijk, maar bij een bedrijf dat verder gezond is, blijven nieuwe ideeën wel eens op de plank liggen.” Gelukkig werd dat opgemerkt binnen ENGIE. Antonissen: “We hebben zelf de samenwerking opgezocht met organisaties gespecialiseerd in innovatie. Hun aanpak en bevlogenheid is de shot adrenaline die wij goed konden gebruiken, voor CoolCast én andere nieuwe proposities.”
ENGIE Services is naast partner van YES!Delft ook sponsor van het Port Innovation Lab en besloot aan te melden voor het LaunchLab programma. Port Innovation Lab, een samenwerking tussen Havenbedrijf Rotterdam en YES!Delft, helpt (doorgaans) start-ups hun business ideeën uit te werken. Deelnemers kunnen gebruik maken van coaches, een groot netwerk en testfaciliteiten. Toepassingen kunnen direct worden getoetst aan de markt en zo maken veelbelovende start-ups een vliegende start in de Rotterdamse haven.

Focus, snelheid en klantonderzoek

Een goede zet, blikt Antonissen terug. Tien weken lang kon hij met zijn team afgezonderd werken aan het idee. “Toegegeven, af en toe een mailtje tussendoor, maar we waren vooral gefocust op ons concept. We kwamen niet meer op kantoor, maar gingen veel bij de klant zitten.” Dat was belangrijk. “Zo kwamen we erachter dat de klanten binnen de procesindustrie heel verschillende problemen hebben. Dat maakt het moeilijk om een schaalbaar product op te leveren. LaunchLab leert je om snelheid te maken, te ‘accelereren'. Door beter te focussen zijn we ons gaan richten op installaties die vergelijkbaar zijn, zodat we vergelijkbare data kunnen genereren. Zo zijn we bij koude installaties uitgekomen. In eerste instantie wilden we een systeem ontwikkelen om falen te voorkomen, maar uiteindelijk zijn we het wat breder gaan trekken. CoolCast richt zich op alle optimalisaties en slimmer onderhoud bij koude techniek. Daar hebben we binnen ENGIE ook baat wij, want we hebben een eigen afdeling die koude installaties ontwikkelt, zoals invriesstraten voor groenten, vis en vlees en grote koelhuizen. Die worden onder andere in de Rotterdamse haven ook volop gebruikt.”

Intensief traject

Daan Domhof onderschrijft dat focus, snelheid en klantonderzoek de belangrijkste kernwoorden zijn van Launch Lab. Domhof is Incubation & Growth Manager bij YES!Delft en vanuit die rol betrokken bij de programma’s. Maar denk er niet te lichthartig over, waarschuwt hij. “Deelnemers kunnen een bijzonder intensief traject verwachten. Soms zal je je volledig verloren voelen, maar uiteindelijk kun je hier weloverwogen een ‘go or no go’-beslissing maken. Veel deelnemers willen eerst alle technologische risico’s wegnemen. Hier zeggen we: reduceer eerst het marktrisico. Dat doe je bijvoorbeeld door zoveel mogelijk te praten met klanten.”

Eerste prototype van ‘koelkast’

Inmiddels is het eerste prototype van ‘Coolcast’ een feit en wordt deze getest bij een klant in IJmuiden. “Coolcast spreek je trouwens uit op z’n Nederlands”, vult Antonissen nog aan. En het is meer dan een grappige woordspeling op koelkast. “Het systeem wordt aangesloten op een koelsysteem en verstuurt data naar een server. Dat proces heet ‘casten’, vandaar dat we op de naam Coolcast uitkwamen.”

LaunchLab begint weer!

Heeft jouw bedrijf – jong of oud - een innovatief idee voor de haven?
Meld je dan aan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger