Havenbedrijf en Deloitte geven les in hacken

Nieuws

Vandaag - 29 december 2016 - namen 50 tieners van 10 tot 16 jaar een kijkje in de wereld van cybercriminaliteit. Dat gebeurde in het kader van het hackingsevenement Hacklab Highschool dat Deloitte en het Havenbedrijf Rotterdam samen organiseerde in de Maastoren. Daar leerden de hackers in spe hun eerste trucs om internet te misbruiken voor informatiewinning. Hacken stond die dag centraal, niet om het écht te leren natuurlijk. Door bewustzijn en kennis te creëren over cybersecurity, wil het Havenbedrijf juist voorkomen dat echte hackers een kans krijgen bij het Havenbedrijf of in de haven van Rotterdam.

Door hacken de risico's van de digitale wereld leren kennen

Een dag in het leven van een hacker

Om half tien stonden 50 computers klaar in de grote zaal op de 44ste verdieping van de met mist omhulde Maastoren. De kinderen leerden uit eerste hand alles over hacken tijdens de Hacklab Highschool: de beste ‘hackers’ van Deloitte begeleidden de kinderen bij de opdrachtjes en vraagstukken die ze moesten oplossen. Zo toonden ze een dag uit het leven van een hacker en tegelijk hoe makkelijk het is om op internet informatie te ontsluiten waarmee kan worden ingebroken in systemen. Zo leerden de studenten meteen de risico’s van de digitale wereld. Uiteindelijk moest duidelijk worden hoe belangrijk het is om je smartphone, email of computer te beveiligen: Als er maar een klein kiertje in de beveiliging open staat, kan een echte hacker inbreken.

Digitaal informatieplatform FERM

Het hackingsevenement vloeit voort uit het samenwerkingsverband dat de zeehavenpolitie, de gemeente Rotterdam, Deltalinks en Havenbedrijf Rotterdam hebben gesloten om het bewustzijn over de digitale veiligheid te vergroten. Op 30 november nog werd in dit verband de FERM website geopend. FERM is een informatieplatform dat bedrijven een weg biedt in de wirwar van informatie over digitale weerbaarheid. Hierdoor wordt de weerbaarheid van de digitale omgeving van de haven verhoogt, en de veiligheid van de haven digitaal gewaarborgd. En zoals men weet is jong geleerd, oud gedaan, dus kunnen we maar beter vroeg beginnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger