Railtransport naar Tsjechië en Slowakije in de lift

Showcase

De raildiensten op Duitsland en Italië weten regelmatig de spotlights op zich gericht. In de schaduw daarvan rijdt de Metrans-shuttle op Tsjechië inmiddels zeven keer per week vanuit de Rotterdamse haven naar het Tsjechische Praag en Dunajská Treda in Slowakije. En er is steeds meer interesse. “Sinds de start is het maandelijks volume vier keer zo groot geworden.”

Metrans shutlle

Sinds het begin van de dienst in 2011 heeft John Blesgraaf, manager Customer Services van het Rail Service Center Rotterdam, gestaag de ladingen van en naar Tsjechië en Slowakije zien groeien. “De transittijd van de trein naar Praag is ongeveer 24 uur en dat is voor de klanten van Metrans heel acceptabel. Het soort goederen is heel divers: chemie, elektronica, healthcare, food, soms wat bulk, noem maar op. De meeste goederen zijn zogenaamde continentale goederen. Dat wil zeggen dat deze goederen afkomstig zijn van, of bestemd zijn voor, warehouses of fabrieken in Nederland. Daarnaast hebben we nog 15 procent short sea. Er is relatief weinig deep sea.”

Vanuit Praag rijdt de trein in de helft van de gevallen door naar het Tsjechische Cesá Trebova. Ook zijn er vanuit Treda aansluitende treinen op Oostenrijk, Hongarije en Slovenië. RSC verzorgt voor de shuttle het lokaal operationeel management. “Bij RSC Rotterdam doen we niet alleen fysieke activiteiten, zoals overslag, opslag en de inspectie van containers, wissellaadbakken en trailers, maar dus ook de operationele agenturen. Alle commerciële activiteiten worden in Praag gedaan en daar worden ook de boekingen voor de Rotterdam-treinen gedaan. Deze komen per Electronic Data Interchange (EDI) naar ons en wij zorgen voor de rest: het voortransport, de planning, het laden, de documentatie, et cetera.”

“Af en toe worden de collega’s van Operations wel eens gek van ons. De klanten van Metrans hebben nog zeer regelmatig ‘bijboekers’ of ‘omboekers’ als de trein op punt van vertrek staat. Met gezamenlijke inspanning van Operations en Customer Services lukt het doorgaans om deze wensen in te vullen en de trein toch op tijd te laten vertrekken; want dat is heilig!”

Wat volgens Blesgraaf bijdraagt aan het succes van de shuttle is de focus op innovatie van Metrans. “Een mooi voorbeeld is de 80 voets-wagon die ze zelf hebben ontworpen en laten bouwen. Met 40 voets-containers is het natuurlijk efficiënt om er twee op een 80 voets-wagon te laden. Dit zijn echter tamelijk dure wagons omdat er standaard zes assen onder zitten. Metrans heeft bedacht dat dit, gelet op het gewicht, lang niet altijd nodig is en heeft vervolgens een 80 voets-wagon ontwikkeld die met vier assen toe kan en waarbij de aslasten toch niet worden overschreden. Dat drukt de kosten en verbetert de concurrentiepositie van het spoor.”

Bron: Spoor in Cijfers 2016 van Rail Cargo
Foto: Roel Hemkes

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger