Terugblik op geslaagde summit ‘Energy in Transition’ 2017

Nieuws

Donderdag 23 maart organiseerde het Havenbedrijf Rotterdam de summit ‘Energy in Transition'. Aan boord van het ss Rotterdam werd het Wuppertalrapport gepresenteerd waarin staat beschreven hoe de havenindustrie langs verschillende wegen nu al aan de slag kan met de energietransitie. De summit nodigde uit om na te denken over uitdagingen, maar vooral over de kansen die er liggen. Een korte terugblik.

Het rapport

Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam vertelt dat het Havenbedrijf, naar aanleiding van het klimaatakkoord van Parijs, grondig wilde onderzoeken óf en hoe de benodigde drastische vermindering van CO₂ in de Rotterdamse haven mogelijk is.

Het Wuppertal rapport dat gisteren werd gepresenteerd door Nico van Dooren en Caroline Kroes beschrijft langs welke vier transitiepaden de Rotterdamse industrie haar CO₂-uitstoot kan reduceren om zo de klimaatdoelstellingen te behalen, en tegelijkertijd de producten kan blijven maken waar de samenleving naar vraagt, zoals brandstoffen en chemische producten. Occo Roelofsen van McKinsey & Company voegde hieraan toe: “Het voordeel van Nederland: we zitten allemaal zo dicht bij elkaar. Daar moeten we wat mee kunnen doen.”

Workshops

“We moeten het samen doen.” Een duidelijke conclusie die het resultaat is van een reeks workshops waar de deelnemers samen moesten nadenken over hoe de energietransitie daadwerkelijk versneld kan worden. Maar: “No pain, no gain: we moeten niet bang zijn om risico’s te nemen in de transitie.” Aldus Stijn Effting, workshopleider Biobased: Growing Energy.

Rondom verschillende thema’s zoals circulaire economie, alternatieve brandstoffen en energie-efficiëntie konden de bedrijven beginnen met het maken van plannen. Dat deden ze tien jaar geleden ook wel volgens Maike Akkers, workshopleider van Power to the Port, maar ze gingen het zelf proberen. “Nu zijn partijen klaar om te springen in het diepe, met elkaar.”

Ook Randolf Weterings, workshopleider van Capture the Opportunity, komt met positieve woorden: “In de toekomst zouden we CCS (Carbon Capture and Storage) kunnen toepassen op de chemische industrie. En bovendien bedrijven ontzorgen en tegelijkertijd een netwerk creëren om het toepassen van CCS te versnellen.”

Direct aan de slag

Verschillende partijen presenteren vol trots aan de media dat de energietransitie echt nú al plaatsvindt. Om initiatieven en samenwerkingsverbanden te stimuleren, zijn vooraf aan de summit drie nieuwe samenwerkingsverbanden bekendgemaakt die zich richten op het optimaal benutten van restwarmte van de industrie en biobrandstoffen.

Energietransitie

Nederland staat voor de uitdaging om binnen 30 jaar de economie en de samenleving vrijwel CO₂-neutraal te maken. Hoe sneller we dat oppakken hoe beter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger