Barge of truck? Deventrade deed de test

Insight

Per spoor, over het water of toch over de weg. Veel bedrijven prijzen zich gewoon al gelukkig dat hun goederen van A naar B komen op de oude vertrouwde manier. Sportbedrijf Deventrade besloot echter de proef op de som te nemen en testte het vervoer per binnenvaartschip in plaats van over de weg. “De hoeveelheid werk die ermee gemoeid was, viel me enorm mee.”

Deventrade BV is een Deventer familiebedrijf dat in 1985 is opgericht en inmiddels is uitgegroeid tot één van de toonaangevende leveranciers van sportkleding en -accessoires in de Benelux. In het assortiment bevinden zich merken als Hummel, ballenmerk Derbystar (Official Supplier Eredivisie) en Stanno (volleybal, keepershandschoenen) en Reece Australia (hockey). Het familiebedrijf importeert jaarlijks zo’n 100 tot 125 containers met deze producten uit onder andere China, Pakistan en Turkije, die vervolgens uitgeleverd worden aan meer dan 700 sportspeciaalzaken en diverse sportverenigingen in Nederland en 4.000 sportshops in het buitenland.

Pilot

De containers worden aangevoerd via de Rotterdamse haven en gaan daarna per truck naar de 13.500 m2 grote magazijn- en expeditieruimte in Deventer. Vervoer over binnenwater heeft echter ook zo z’n bekoringen, die logistic manager Erik Jonker ertoe brachten om eens een pilot op te zetten met transport per binnenvaartschip. Jonker kreeg in deze pilot advies van Miranda Volker van Bureau Voorlichting Binnenvaart. Zij heeft een en ander onderzocht en aangezwengeld vanuit een provinciaal project om vervoer over water te stimuleren.

Goedkoper

Het schip voer met tien containers naar de containerterminal in Hengelo, want in Deventer kunnen geen containers gelost worden. De ‘last mile’ (van Hengelo naar Deventer) werd nog wel per vrachtwagen afgelegd. En? “Het wegtransport tussen Rotterdam en Deventer is relatief duur in verhouding tot de zeereis van China naar Nederland. Vervoer per binnenvaartschip is goedkoper”, aldus Jonker. Een ander voordeel is de flexibiliteit in de levering. “Met de terminal kan ik afspreken dat de containerlevering bij ons magazijn over een langere periode verdeeld wordt, zonder dat dit allerlei extra kosten met zich meebrengt.” Het mag bovendien duidelijk zijn dat vervoer over water zorgt voor minder drukke wegen en ook voor minder CO2-uitstoot. De nadelen? “Vervoer per binnenvaart is iets langzamer. Een container die per vrachtwagen vanaf de Rotterdamse haven komt, is de volgende dag al hier. Binnenvaartschepen varen niet elke dag. Maar voor ons is dat op zich geen probleem. Wij houden daar rekening mee in de planning.”

“Met de terminal kan ik afspreken dat de containerlevering bij ons magazijn over een langere periode verdeeld wordt, zonder dat dit allerlei extra kosten met zich meebrengt”

,

Nieuwe wereld

Concluderend wegen de voordelen op tegen de nadelen. Het is dan ook Jonkers intentie om vaker per binnenvaartschip te gaan vervoeren. “Laat je niet tegenhouden om het onbekende aan te gaan. Vervoer per binnenvaart was voor mij een relatief nieuwe wereld, maar de hoeveelheid werk die ermee gemoeid was, viel me enorm mee. Gewoon doen dus!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger