Overslag biobrandstoffen neemt toe

Nieuws

Het afgelopen jaar is de overslag van biobrandstoffen in Rotterdam, Europa’s belangrijkste haven voor de op- en overslag van biobrandstoffen, gegroeid. De overslag is met een stijging van ruim 6% ten opzichte van 2015 toegenomen tot 4,8 miljoen ton.

olie-terminals

De overslag van biodiesel (1) is het afgelopen jaar het hardst gegroeid met 23% tot 3,5 miljoen ton. De overslag van ethanol (2) was 1,1 miljoen ton, de overslag van ETBE (3) 300.000 ton. Rotterdam is veruit de grootste haven in Europa voor de aan- en afvoer, handel en prijsvorming voor biodiesel en ethanol.

Biodiesel is het belangrijkste product.De helft van de aanvoer komt uit Singapore, Maleisië en Indonesië. Dit is een combinatie van hernieuwbare diesel en methylesters. Daarna is Spanje een belangrijk herkomstland met bijna 25% van de aangevoerde biodiesel. Uitgaand is Zweden de belangrijkste bestemming met bijna 19%.

De lichte daling van de overslag van ethanol kan een gevolg zijn van het feit dat de intra-Europese markt voor ethanol steeds meer tot ontwikkeling komt, met minder import van buiten Europa als gevolg. De van overzee aangevoerde ethanol komt vooral uit het VK (13%), Peru en de VS (beide 12%), Venezuela (11%), en Zweden en Guatemala (beide 10%). Uitgaand ging het meeste naar de UK (55%) en naar Zweden (18%).

(1) Biodiesel is een combinatie van methylesters (FAME) en gehydrogeneerde plantaardige oliën (hernieuwbare diesel, ook wel HVO).
(2) Ethanol is in dit geval een combinatie van bio-ethanol voor bijmenging in benzine en conventionele ethanol uit olie voor de chemische industrie.
(3) ETBE = ethyl-tert-butyl-ether. Dit is een met MTBE (methyl-tert-butyl-ether) vergelijkbaar product met in plaats van methanol, ethanol als één van de grondstoffen. De ethanol is van biologische oorsprong.

Automatisch op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de haven?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger