Doop elektrisch binnenvaartschip BON JOVI

Nieuws

Tussen Alphen aan den Rijn en Rotterdam worden voortaan 600 miljoen bierflesjes per jaar op duurzame wijze vervoerd. Dit is het doel van het elektrische containerschip BON JOVI type Gouwenaar 2.0, dat zaterdag 9 september is gedoopt in Rotterdam. Onder grote belangstelling verrichtte Blanca Juti de doop. Zij is, als Chief Corporate Affaires Officer, verantwoordelijk voor de duurzaamheidsagenda van Heineken.

Kenmerken schip
BON JOVI verbruikt in vergelijking met schepen van dezelfde afmetingen 25% minder brandstof en kan meer containers vervoeren. Bovendien ondervindt het schip door het rompontwerp minder weerstand van het water. Hierdoor zijn slechts twee dieselgeneratoren van 192KW nodig om de elektrische aandrijving van stroom te voorzien. Dit staat gelijk aan twee standaard dieselgeneratoren in een moderne auto. De komende vier jaar wordt er gewerkt aan het vervangen van deze generatoren door een waterstof cel om de uitstoot van CO2 tot nul te reduceren.

Het schip van Nedcargo is speciaal voor binnenvaartterminal Alpherium in Alphen aan den Rijn ontworpen. Een tweede schip staat in optie en komt midden 2018 in de vaart. Naast deze duurzame containerschepen experimenteert Nedcargo met elektrische trucks en HVO (duurzame biodiesel).

Groene Corridor
Dit is het eerste schip dat voldoet aan de eisen van de Europese Unie voor 2020 om de uitstoot van binnenvaartschepen terug te dringen. Daarmee is dit een belangrijke stap naar de Groene Corridor rond Zoeterwoude, Alphen aan den Rijn en de haven van Rotterdam. Een groot aantal bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen – waaronder Nedcargo, Havenbedrijf Rotterdam en Heineken - heeft 29 juni dit jaar een handtekening gezet onder een intentieverklaring om in dit gebied één van de eerste duurzame corridors van Europa te realiseren. Momenteel is 20% van de CO2-uitstoot in Nederland gerelateerd aan de sector mobiliteit en logistiek. De partijen willen laten zien dat dit anders kan en vinden dat het ontwikkelen van nieuwe business en het halen van klimaatdoelen hand in hand kunnen gaan. Met dit initiatief willen zij een voorbeeld zijn voor vergelijkbare logistieke corridors in binnen- en buitenland.

Duurzaamheid

We maken ons sterk voor een veilige, gezonde en aantrekkelijke haven en omgeving. We willen klimaatverandering tegengaan en er tegelijkertijd voor zorgen dat het havengebied een grote bijdrage blijft leveren aan de Nederlandse welvaart en werkgelegenheid.

Automatisch op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de haven?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger