Innovatieontbijt slaat aan

Nieuws

Paul Getty noemde het al als één van zijn tips om rijk te worden: ‘get up early’. Zijn andere tip was: ‘find oil’. De deelnemers aan de eerste editie van ‘Appetite for Innovation’ waren echter niet op zoek naar ‘old school’ olie, maar juist naar nieuwe wegen voor de toekomst. “De interesse in innovatie in de logistiek is groot.”

En zo verzamelden zich op 8 november om 07.30 uur 65 vertegenwoordigers uit de haven en maritieme en logistieke sectoren in de RDM Kantine. Voor ontbijt, maar ook voor drie korte pitches (Ron Vaz Dias van iTanks, Tim van Luxemburg van Ortec over big data en Mark Remie van Railbrokerz over Internet of Things) en netwerken rond het thema innovatie. “Er gebeurt natuurlijk al heel veel op dat vlak, maar dat gebeurt dan toch vooral binnen de eigen ‘koker’”, aldus Peter ten Broek, mede-initiatiefnemer namens het Havenbedrijf Rotterdam. “Met deze sessie wilden we juist partijen vanuit verschillende invalshoeken – van rail operators tot industrie en van start-ups tot hogescholen – bij elkaar brengen omdat je dan vaak juist de beste ideeën opdoet.”

Versimpelen
Eduard Backer, managing director CMA CGM Holland, kon zich daar wel in vinden. “Leuk initiatief! Bij ons is innovatie vanzelfsprekend ook een groot thema. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kwaliteit van onze processen, de aansluiting van terminals op achterlandmodaliteiten of hoe digitalisering de douaneprocessen kan versimpelen. Ook de optimalisering van de digitale communicatie met onze klanten, bijvoorbeeld bij het boeken van een container is een onderwerp, dus ik was wel benieuwd naar de bijeenkomst. Ik heb naderhand meteen een afspraak gemaakt met één van de sprekers, dus dat was zeker nuttig.”

Kruisbestuiving
“De grote opkomst onderstreept nog maar eens dat de interesse in innovatie in de logistiek groot is”, aldus Sijbrand Pot, business innovation bij Contargo. “Het leeft! Wij zijn zelf druk bezig om door middel van de inzet van IoT de transparantie in de keten verder te verbeteren. De tarieven zijn nu al volledig inzichtelijk online, maar straks kun je realtime jouw lading volgen tot je deur. Tijdens zo’n bijeenkomst doe je dan toch weer verdere inspiratie op.” Ook Mark Jansen, director operations van Hupac, was met die insteek present. “De inzet van big data en wat je daar door middel van algoritmes uit kunt halen, is bij ons actueel. Op ‘Appetite for Innovation’ spreekt de kruisbestuiving tussen de verschillende netwerken me aan. Leuk dat er ook veel jonge mensen bij aanwezig zijn. Het is een prima concept zo. Je hebt ook nog wat aan de rest van je dag.”

Bron: HbR

Innovatie

Rotterdam wil 's werelds slimste haven zijn. Om onze koppositie te behouden moeten we blijven vernieuwen. Innovatie is een cruciaal middel om de beoogde veranderingen in energietransitie en digitalisering Rotterdam te realiseren.

Automatisch op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de haven?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger