Rotterdamse haven gaat containers verplicht wegen

Nieuws

Met ingang van1 juli a.s. worden alle containers, die in Rotterdam aan boord van een zeeschip gaan, verplicht gewogen. Deze verplichting komt voort uit de zogeheten SOLAS- conventie (Safety of life at sea) en is wereldwijd van toepassing. Voor Nederland is deze onder meer geïmplementeerd in de Schepenwet. Onder deze regelgeving is de verlader van gecontaineriseerde lading verplicht voor verzending van een export containerzending het brutogewicht van de container (Verified Gross Mass oftewel VGM) vast te stellen volgens twee wettelijke wettelijk toegestane methodes(fysieke weging of geverifieerde administratieve berekening). Dit VGM wordt opgenomen in het Shipping Document.

Containers

Voorlichtingsbijeenkomst
Teneinde de laatste puntjes op de i te zetten organiseerde een aantal van de bij deze ontwikkeling betrokken partijen (containerterminals, expediteurs en cargadoors) afgelopen woensdag 11 mei een informatiebijeenkomst die werd bezocht door 300 medewerkers uit het havenbedrijfsleven.
Een ieder is zich ervan bewust dat er het e.e.a. gedaan moet worden aan de veiligheid in de zeescheepvaart. Bij de belading van het schip wordt in het stuwplan rekening gehouden met de gewichten van de containers en deze moeten dan ook gewoon kloppen. Dit betekent in de praktijk dat de betrokken partijen, verlader, expediteur, cargadoor en terminal data met elkaar moeten delen en elkaar informeren. In de voorlichtingsbijeenkomst werden deze communicatielijnen en de algemene consensus over de noodzaak van wegen nog eens benadrukt.

Het bleek dat een aantal zaken de komende tijd nog aandacht behoeven maar dat er overeenstemming is over het feit dat een correct VGM inclusief het lege gewicht (tare weight) van de container is. De verlader kan dit vaststellen via de data die op de container deur vermeld staan. De cargadoor krijgt derhalve deze informatie in ieder geval van de verlader (genoemd in het cognossement) of de booking party, maar in principe niet van een derde partij. De wijze waarop het VGM-bericht wordt aangeleverd (fax, EDI-bericht etc.) is aan partijen zelf om te bepalen.

Geen VGM, Geen belading
Teneinde het logistieke proces niet te hinderen dient de cargadoor tijdig over de noodzakelijke gegevens te beschikken. Dit betekent dat de VGM-gegevens ruim van te voren moeten worden gemeld aan de cargadoor. Immers niet alleen moeten de laadgegevens verzameld worden, er moet ook een planning gemaakt worden door de cargadoor en de terminal. Daarnaast moet er voldoende tijd zijn om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, zowel op mondiaal niveau als ten behoeve van de Nederlandse overheid. Ook de klant moet er zeker van zijn dat zijn container aan boord kan en niet op de kade achterblijft omdat het VGM niet beschikbaar is. Dit betekent dat partijen het erover eens zijn dat, voor wat betreft de deepseacontainervaart minimaal 24 uur voor de cargo cut off van de terminal (oftewel 48 uur voor aankomst van het te beladen schip) het VGM bekend dient te zijn bij de cargadoor. M.a.w. VGM cut off is in totaliteit 48 uur voor expected time of arrival ship.

De terminals treden, voor wat betreft de belading van exportcontainers, aan boord van zeeschepen op als dienstverlener voor de cargadoor. Ten aanzien van de opgave en juistheid van de VGM vertrouwen zij op de informatie die ze van hem ontvangen. Indien de terminal niet beschikt over VGM informatie, dan zal de container conform het SOLAS verdrag niet aan boord van het schip worden geladen. Cargadoors zullen in de resterende weken individueel hun eigen communicatiekanalen/klantcontacten aanwenden om details aangaande schip en scheepsreis te benoemen en te fine tunen.

Fysiek wegen van containers
Op terminals rust geen wettelijke verplichting om containers te wegen indien er geen VGM bekend is. Op individueel overeen te komen voorwaarden wordt door een aantal terminals de mogelijkheid geboden om exportcontainers te laten wegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger