Nieuwe raamcontractanten droge infra

Nieuws

Eind vorig jaar is het Havenbedrijf Rotterdam gestart met een Europese aanbesteding om raamovereenkomsten af te sluiten voor ingenieursdiensten op het gebied van droge infrastructuur. Dit proces werd gisteren afgerond als RPS Omniform, Port Infra, Sweco en Witteveen en Bos de overeenkomst tekenden met Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf. Gezamenlijk gaan de partijen de droge infra-uitdagingen in het Rotterdamse havengebied aan.

Deze ingenieursbureaus zullen zich tenminste drie jaar op opdrachten richten vanuit het Havenbedrijf, met vijf opties op een verlenging van één jaar. “Deze contracten hebben wij afgesloten voor ons ingenieurswerk rondom droge infra. Daarbij kun je denken aan zaken als wegen, kabels en leidingen”, vertelt Egbert van der Wal, Manager Port Engineering bij het Havenbedrijf. Hij is erg te spreken over de nieuwe overeenkomst: “Dit past binnen onze strategie om meer met partners te gaan werken rondom grote contracten. Daarom hebben wij ook gekozen voor raamovereenkomsten. Dan werk je met langdurige contracten, blijf je je kennis ontwikkelen en hou je elkaar scherp.”

Beperkte ruimte
De ruimte in het havengebied is vrij beperkt, maar er moet de komende jaren wel steeds meer gaan gebeuren. Een flinke uitdaging voor de nieuwe partijen volgens Van der Wal: “We moeten meer doen met de oppervlakte die we hebben, waardoor deze onder extra druk komt te staan. Voor ons is het dan ook erg belangrijk om met de juiste partijen oplossingen te bedenken, die we ook snel uit kunnen voeren.” Met de nieuwe contracten zou dat beslist moeten lukken. “Voorheen deden wij onze projecten met allerlei losse ondernemingen. Dat betekent dat je minder snelheid kunt maken. Omdat het tenderproces bijvoorbeeld langer duurt, maar ook omdat je soms met partijen werkt die de Rotterdamse haven eerst nog goed moeten leren kennen”, zegt Van der Wal. “Nu hebben we als het ware een vast team van bedrijven, die continu betrokken worden bij onze projecten. Zo word je met z’n allen steeds slimmer en sneller.”

Toekomstbeeld
Het teamgevoel is een belangrijke factor bij de keuze voor een raamovereenkomst. Het Havenbedrijf wil collectief de uitdagingen in de regio te lijf gaan. “Het streven is dat we een goed ingespeeld kernteam hebben. Met bedrijven die van elkaar leren en die ook feedback op ons en elkaar willen en durven te geven. Daar hebben wij ook erg op gelet tijdens de selectie.” Deze instelling past volgens Van der Wal bij de hoger wordende eisen van opdrachtgevers. “Wij werken met name in operationele gebieden, waar wordt verwacht dat de winkel open kan blijven tijdens de verbouwing en de bereikbaarheid gegarandeerd blijft. Voor ons een mooie uitdaging om daar samen mee aan de slag te gaan”, besluit Van der Wal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger