Rotterdam-Bayern Express vergroot marktaandeel

Insight European Gateway Services

De Rotterdam-Bayern Express van ECT-dochter European Gateway Services (EGS) en TX Logistik heeft in de eerste helft van dit jaar 50% meer containers vervoerd dan in de eerste zes maanden van 2015. Steeds meer Zuid-Duitse bedrijven ontdekken de voordelen van import en export via de Rotterdamse haven.

Rotterdam-Bayern Express von der ECT-Tochter European Gateway Services

Marilyne van Hoey Smith, Commercial Executive bij EGS, ziet in de groeicijfers het bewijs dat de Rotterdam-Bayern Express is uitgegroeid tot een volwassen product. Vanaf september 2015 rijden er dagelijks containertreinen tussen de Rotterdamse haven en München/Nürnberg. Rotterdam is hierdoor goed bereikbaar voor de Zuid-Duitse markt en vice versa. “We oogsten nu langzaam de resultaten van wat we de afgelopen twee jaar hebben gezaaid”, aldus Van Hoey Smith. “Naast het feit dat de volumes van onze bestaande klanten toenemen hebben we nieuwe klanten en dus lading aangetrokken. Bedrijven in Beieren zien dat we een blijver zijn. Daardoor buigen ze nu steeds meer containerstromen van de Noord-Duitse zeehavens om naar Rotterdam. Dat we ook nieuwe klanten aantrekken, bewijst dat de markt de voordelen van de Rotterdam-Bayern Express herkent.”

Korte transittijd

Er is geen tijdsverschil tussen spoorvervoer via de Noord-Duitse havens of via Rotterdam naar en van Beieren, maar de Bayern Express profiteert van het feit dat de Rotterdamse haven voor veel deepsea-rederijen steeds meer de eerste en laatste aanloophaven in Europa is. Terwijl een zeeschip na Rotterdam nog naar de Noord-Duitse havens vaart, is de container met de Rotterdam-Bayern Express al op weg naar Zuid-Duitsland. Dit maakt de Rotterdam-Bayern Express tot een zeer competitief alternatief voor de import van containers via Noord-Duitsland. In de omgekeerde richting kunnen exportcontainers vanuit Zuid-Duitsland later met de trein mee, om in Rotterdam op een zeeschip te worden gezet. Dit zorgt voor meer flexibiliteit. De route via Rotterdam heeft bovendien fiscale voordelen: bij importcontainers kan de afdracht van BTW worden uitgesteld tot het moment van aflevering bij de klant.

“We passen ons aanbod aan op de marktvraag. We onderzoeken momenteel ook mogelijkheden om ons netwerk in Duitsland verder uit te breiden.”

Marilyne van Hoey Smith, European Gateway Services

Capaciteitsuitbreiding

Er is ruimte voor verdere groei op de bestaande verbinding. Daarnaast zijn het opvoeren van de frequentie en uitbreiding van de treincapaciteit serieuze opties voor het komende jaar. Van Hoey Smith: “We passen ons aanbod aan op de marktvraag. We onderzoeken momenteel ook mogelijkheden om ons netwerk in Duitsland verder uit te breiden.” Ook qua service vult EGS de klantbehoefte verder in. Om kort op de bal te spelen, is vorig jaar een kantoor in München geopend, waar de Beierse klanten in hun eigen taal worden bediend. De komende tijd worden boekingen geautomatiseerd, krijgen klanten de mogelijkheid om via e-tracking & tracing hun containers te volgen en gaat EGS de methode van terugkoppeling van informatie aan klanten verder verbeteren. “Daarbij hebben we als dochteronderneming van een terminaloperator het voordeel dat we het hele proces volledig zelf kunnen aanbieden”, aldus Van Hoey Smith.

Bayrolo

Mede door Bayrolo is de naamsbekendheid van de Rotterdam-Bayern Express vergroot. Tijdens een Bayrolo-evenement in maart jl. namen Duitse expediteurs een kijkje in de Rotterdamse haven en ontmoetten ze de Rotterdamse logistieke sector. Omgekeerd hebben de Rotterdamse en Beierse havenwereld elkaar via Bayrolo al meerdere keren ontmoet in Beieren. Aan dergelijke bezoeken neemt ook de Nederlandse douane deel om de klantvriendelijke douaneprocedures in de Rotterdamse haven toe te lichten. “Ook evenementen als Ocean Meets Rail dragen eraan bij dat de Rotterdamse haven in Zuid-Duitsland steeds prominenter op de kaart staat. Na het enorme succes van dit evenement wordt hier op 28 juni een vervolg aan gegeven met Forwarders Meet Rail.”

European Gateway Services

Meer informatie over de Rotterdam-Bayern Express of benieuwd naar de mogelijkheden?

Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger