Drijvende boerderij in de haven

Insight Havenbedrijf Rotterdam

Grazende koeien op een drijvende boerderij in de haven: als het aan de bedrijven Beladon, Courage en Uit Je Eigen Stad ligt kunt u het binnenkort met eigen ogen aanschouwen in Rotterdam. Het initiatief brengt innovatie, maritieme technologie en agrokennis samen.

‘Floating Farm’ wordt een zelfvoorzienende drijvende boerderij. Bedoeling is om er op een diervriendelijke en duurzame manier dagverse voeding (zuivel) te produceren. De productie wordt circulair: kringlopen van voedingsstoffen, energie en water worden zoveel mogelijk gesloten. “Dit is een fantastische kans om de voedselketen te verbeteren, kringlopen te sluiten, de stad zelfvoorzienend te maken en de bewustwording van mensen te vergroten”, vindt Johan Bosman van Uit Je Eigen Stad. “Floating Farm speelt praktisch in op de actieve voedselpolitiek van uitdijende steden om hun inwoners te kunnen blijven voeden.”

'Dit is een fantastische kans om de voedselketen te verbeteren, kringlopen te sluiten, de stad zelfvoorzienend te maken en de bewustwording van mensen te vergroten'

Johan Bosman, Uit Je Eigen Stad

Koeien in de Merwe4haven

De drijvende boerderij krijgt een plek in de Merwe4Haven. In de stadshaven wordt de komende jaren gewerkt aan een schone, nieuwe woon- en werkomgeving. De haven is goed bereikbaar via snelwegen (A20) en via waterwegen (De Maas en De Schie). De logistieke bereikbaarheid via waterwegen is interessant voor de aanvoer en de afvoer van voer, vee en mest per boot naar Midden Delfland. De drijvende boerderij moet de voedselproductie heel dicht bij de consument brengen en speelt in op de groeiende mondiale vraag naar kwaliteitszuivel en andere dagverse voedingsproducten. Tegelijkertijd laat de drijvende boerderij de beperkt beschikbare ruimte op het land en de landschapskwaliteit in tact.

Hoe werkt floating farm

Download de afbeelding in hoge resolutie.

Wensen van de koe

Volgens Bosman wordt de drijvende boerderij speciaal ontworpen om een leefomgeving te creëren die zo goed mogelijk aansluit bij de natuurlijke behoeften van de koe. “Denk aan een zachte vloer, een groene leefomgeving en schaduw en verkoeling onder aangeplante bomen en struiken. Bovendien heeft de kudde uitloop in een aangrenzend weiland.” Volgens Bosman bepalen de koeien straks zelf wanneer ze gemolken willen worden door de melkrobot. “Met de floating farm combineren we zo kleinschalige veehouderij met innovatieve melkverwerking, informatietechnologie en automatisering. Dat gebeurt op een diervriendelijke, interactieve en transparante manier wat het leerzaam en leuk maakt voor kinderen en volwassenen om te komen kijken en te ervaren.”

De initiatiefnemers verwachten in het najaar te starten met de bouw van de drijvende boerderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger