Nederland 4e in Logistics Index Wereldbank

Nieuws

De Wereldbank heeft onlangs zijn Logistics Performance Index (LPI) 2016 gepubliceerd. Nederland is in 2016 op de vierde plaats geëindigd, een daling ten opzichte van de tweede plaats in 2014. In samengevoegde vorm (2010-2016) staat Nederland overigens nog steeds op de tweede plaats, achter Duitsland en voor Singapore.

De totaalscore van Nederland is gestegen van 4.05 naar 4.19 (de maximale score is 5.0). De scores van de directe concurrenten zijn echter ook gestegen, waardoor Luxemburg en Zweden Nederland gepasseerd zijn. Duitsland voert de LPI nog steeds aan met een score van 4.23, een stijging ten opzichte van 4.12. Nederland scoort in vergelijking tot zijn concurrenten het best op het gebied van infrastructuur, douane en logistieke vaardigheden.

Buurlanden België (gedaald van plaats 3 naar 6) en het Verenigd Koninkrijk (gedaald van plaats 4 naar 8) hebben hun scores amper weten te verbeteren en zijn daarom gedaald in de ranglijst. De top-20 wordt nog altijd gedomineerd door Europese landen: 1. Duitsland, 2. Luxemburg, 3. Zweden, 4. Nederland, 6. België, 7. Oostenrijk, 8. Verenigd Koninkrijk, 11. Zwitserland, 15. Finland, 16. Frankrijk, 17. Denemarken, 18. Ierland.

Wat betreft methodologie en statistiek kan de LPI beschouwd worden als de beste index voor wereldwijde logistiek. Het is een perceptie-index die eens per twee jaar wordt gehouden en waarbij verladers en expediteurs gevraagd wordt om de logistieke kwaliteit te beoordelen van de landen waar ze de meeste zaken mee doen. De landen worden beoordeeld op de volgende gebieden: douane, infrastructuur, gemak/prijs van internationale zendingen, track & trace, logistieke vaardigheden en punctualiteit.

Bron: World Bank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger