Archive for november 2016

RAMLAB open op RDM Rotterdam

Persbericht Havenbedrijf Rotterdam

Eerste 3D lab
Woensdag 30 november 2016 opende Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam, RAMLAB (Rotterdam Additive Manufacturing LAB). Dit is het eerste Fieldlab met 3D metaalprinters dat zich richt op de havengerelateerde industrie. RAMLAB gebruikt 3D metaalprinters (ook wel additive manufacturing genoemd) voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D ontwerpen en certificering. De officiële opening vond plaats in het Innovation Dock van RDM Rotterdam.

Allard Castelein wenst Vincent Wegener veel succes

Het doel van RAMLAB is om door Research & Development projecten, samen met partners, de WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing)-technologie commercieel inzetbaar te maken. Zo werkt RAMLAB samen met partners toe naar een toekomst waarin onderdelen ‘on demand’ geprint kunnen worden. Op 11 februari lanceerde het Havenbedrijf Rotterdam dit initiatief: “3D printing is veelbelovend maar er zijn maar weinig bedrijven die de middelen en kennis hebben om er mee aan de slag te gaan”, legde de heer Castelein toen uit. RAMLAB past in het streven van het Havenbedrijf om door innovatie nieuwe havenactiviteiten te ontwikkelen.

Inmiddels staan er twee WAAM-systemen in het Innovation Dock. Eén opstelling van vier bij drie meter heeft een manipulator die bijvoorbeeld scheepsschroeven kan printen. De andere robot kan over een rails van 6 meter schuiven om bijvoorbeeld hijshaken te lassen. Met dit systeem kunnen objecten worden gemaakt met een omvang die groter is dan 1m3 .

RAMLAB is geïnitieerd door het Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en RDM Makerspace. Het lab kent inmiddels negen partners (Valk Welding, Autodesk, IBM, Air Liquide, Lincoln Electric, TU Twente, M2I, Lemtech en Lloyds Register) en negen leden (Huisman Equipment, Heerema Fabrication, Royal IHC, Koninklijke Marine, Royal Roos, Promarin, Bolier, MX3D en Fokker).

Toekomst van 'on demand' metaalprinten

RAMLAB is 's werelds eerste fieldlab met 3D metaalprinters dat zich richt op de havengerelateerde industrie. Een werkplaats op RDM Rotterdam waar partners samenwerken aan een toekomst waarin onderdelen ‘on demand’ geprint kunnen worden. RAMLAB past in het streven van het Havenbedrijf om door innovatie nieuwe havenactiviteiten te ontwikkelen.

RAMLAB printen vonken
 

Mainports Schiphol en Rotterdamse Haven bevorderen digitale weerbaarheid

Persbericht

Vandaag – 30 november 2016 - presenteren de twee Nederlandse mainports Schiphol en de haven van Rotterdam websites om de digitale weerbaarheid te bevorderen. De 2 initiatieven respectievelijk CYSSEC en FERM genaamd, bieden een platform voor bedrijven ‘op het droge’, ‘in de lucht’ en ‘op het water’ in de mainports voor informatie en samenwerking over cyber beveiliging. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ondersteunt de mainports, omdat die een vitale functie hebben in de Nederlandse samenleving. Doel is om de gezamenlijke weerbaarheid in cybersecurity te verhogen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de NCTV biedt expertise en advies, response op dreigingen en het versterken van crisisbeheersing.

Ferm Rotterdam  (foto: Marc Nolte)

Veel bedrijven in de logistieke keten delen informatie met elkaar of hebben informatie processen volledig gedigitaliseerd. Dus een hack, of het stilvallen van systemen van een bedrijf kan een grote impact hebben op de continuïteit van een ander bedrijf. Cijfers uit het recente rapport van ABN AMRO: Cybersecurity voor logistiek dienstverleners, onderstrepen het belang voor betere informatievoorziening, -deling en samenwerking op het gebied van cybersecurity.

CYSSEC

Wilma van Dijk, directeur Safety, Security & Environment Royal Schiphol Group: “Veiligheid heeft topprioriteit op Schiphol. Dit geldt zowel op de grond als in de lucht, maar zeker ook op de digitale snelweg. Als het gaat om cybersecurity is het van groot belang te kijken hoe we met elkaar digitalisering veilig en vertrouwd kunnen houden. De ambitie van Schiphol om de beste Digital Airport te zijn, brengt mooie oplossingen, waarvan onze passagiers, de airlines en alle andere organisaties op Schiphol dagelijks profiteren. Wij zijn zeer verheugd dat Schiphol, gesteund door de NCTV, kennis en middelen beschikbaar stelt aan de 400 partners op Schiphol om veilig met IT en digitalisering om te kunnen gaan”.

FERM Rotterdam

“In mijn rol als Port Cyber Resilience Officer wil ik het bewustzijn over digitale veiligheid en cybersecurity onder bedrijven in de Rotterdamse haven vergroten, maar ook praktische handvatten aanreiken. Sommige bedrijven weten niet waar ze moeten beginnen”, aldus René de Vries, (rijks)havenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam. In een tijd dat ontwikkelingen in digitalisering in rap tempo gaan, is het van belang dat organisaties samenwerken, en - ondanks de gevoeligheid van het onderwerp - elkaar helpen door informatie en tips te delen. Kortom: FERM staan. De Gemeente Rotterdam, Zeehavenpolitie, Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam dragen bij aan dit initiatief; financieel en met mankracht.

De FERM website, biedt het platform waarop bedrijven verder op weg worden geholpen met een bundeling van de juiste informatie en tips. De komende maanden wordt de website verder uitgebreid en er wordt op 23 maart 2017 een cybersecurity event georganiseerd voor klanten in de Rotterdamse haven.

De website Cyssec (Cyber Synergie Schiphol Ecosysteem) www.cyssec.nl is een platform dat de organisaties op Schiphol concrete handvatten biedt voor het bevorderen van cybersecurity. Door kennis en informatie te delen en best practices uit te wisselen wil Schiphol zijn partners ervan bewust maken dat zij direct of indirect afhankelijk van elkaar zijn. Naast het digitale platform gaat Schiphol in 2017 ook informatiebijeenkomsten organiseren.

 

RAMLAB getting ready to open doors

Insight

Iedereen die het Innovation Dock op RDM Rotterdam heeft bezocht, weet dat het in deze enorme hal bruist van de activiteiten. Er gebeurt van alles en er wordt driftig geëxperimenteerd met honderden adembenemende gadgets voor de haven. Momenteel is de opwinding in de hal nog groter dan normaal. RAMLAB maakt zich klaar om de deuren te openen. De laatste hand wordt gelegd aan een gloednieuwe lasmachine met additive manufacturing-technologie. “Dankzij de enorme omvang kan deze machine met gemak metalen objecten van 2 bij 2 meter ‘3D-printen’”, aldus Vincent Wegener, algemeen directeur van RAMLAB.

3D metal WAAM metal printer

“Dit systeem is uniek in de wereld”, legt Wegener uit terwijl hij om de machine heen loopt. “Op het gebied van grootschalige additive manufacturing zijn we waarschijnlijk het eerste en meest ambitieuze lab ter wereld.” De machine is nog gedeeltelijk verpakt in plastic om schade tijdens het vervoer en de installatie te voorkomen. De machine bestaat uit twee grote manipulatoren die een object in meerdere richtingen kunnen bewegen terwijl het gelast wordt door het meest in het oog springende onderdeel van de machine: een rode robotlasarm, die bevestigd is aan een lopende band, waardoor de arm zeer wendbaar is.

Efficiënte technologie

De machine is gebaseerd op de zogenaamde ‘Wire Arc Additive Manufacturing’-technologie (WAAM), momenteel de meest geschikte technologie voor het fabriceren van grote metalen onderdelen. Deze technologie maakt gebruik van een elektrische boog als warmtebron en staaldraad als grondstof; de technologie heeft een paar technische voordelen en is aanzienlijk goedkoper en minder tijdrovend omdat er kant-en-klare stalen objecten gebruikt worden om objecten uit te printen. Wegener: “Als we bijvoorbeeld een propeller willen maken, dan hoeft de lasmachine niet eerst de kern van het object te printen, maar hoeft ze enkel de bladen te lassen. Dat spaart een hoop tijd uit.”

Meerdere objecten tegelijk

Het is een speciale ervaring om een blik te kunnen werpen op de hele machine zonder alle beschermende materialen. Als de machine eenmaal in gebruik is, zal ze nog bedekt worden met rolluiken die het licht tegenhouden en voorzien worden van een uitlaatsysteem. “Die onderdelen worden later deze week geleverd”, merkt Wegener op. “Net als de grondstof, die aangevoerd zal worden vanuit een groot vat met 250 kilogram staaldraad.” De printer kan aan meerdere objecten tegelijkertijd werken. Naast staaldraad maakt de machine ook gebruik van beschermgas om het proces te beschermen tegen verontreinigingen in de lucht. En dan is er natuurlijk ook nog de software, die code vertaalt in instructies voor de lasrobot.

Rotterdamse mentaliteit

De apparatuur wordt geïnstalleerd door Valk Welding, een van de partners van RAMLAB. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen en leveren van robotlassystemen. RAMLAB heeft van dit bedrijf bovendien een iets kleiner systeem geleverd gekregen, dat al 3 maanden in gebruik is. Valk Welding is niet het enige bedrijf dat apparatuur aan RAMLAB levert. Dit gegeven maakt het lab volgens Wegener zo speciaal. “Iedereen werkt samen aan dit project. En dat is de echte kracht van RAMLAB; we verspillen geen tijd met praten, we werken hard om dingen voor elkaar te krijgen. Dat is de Rotterdamse ‘schouders eronder’-mentaliteit. En dat zal RAMLAB uiteindelijk tot een succes maken!”

Creative Power Shaping the Future

Industrial spare parts should always be available wherever they’re needed, whenever they’re needed. RAMLAB will accelerate the adoption of additive manufacturing technology across the value chain. In the future this will completely eliminate lead-time and the need to keep these parts in stock.

3d printing robot at Ram lab RDM rotterdam
 

‘Truckparkings Rotterdam groot succes’

Persbericht Havenbedrijf Rotterdam

Weer nieuw park in Waalhaven
Vandaag - vrijdag 25 november 2016 - opent Havenbedrijf Rotterdam een nieuwe truckparking voor 102 vrachtwagens aan de Antonie Bodaanweg 99 in Rotterdam-Waalhaven. Daarmee komt het aantal beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens in het havengebied op een kleine 400. In mei 2017 opent het Havenbedrijf in het westen Maasvlakte Plaza, een internationaal transportpark met een grootschalige, beveiligde truckparking voor 359 trucks.

Truckparkings Rotterdam

Succes

De nieuwe beveiligde Truckparking ligt naast de reeds bestaande Truckparking Waalhaven, dat een bezettingsgraad heeft van bijna 100 procent. “In de vier jaar van zijn bestaan blijkt Truckparking Rotterdam een groot succes. De vier parkings – twee in de Waalhaven en twee in de Botlek - voorzien duidelijk in een behoefte. Ze dragen bij aan de aantrekkingskracht van het Rotterdamse havengebied. Het biedt een veilige en comfortabele rustplek voor de vrachtwagen en chauffeur. Ze passen in het streven van het Havenbedrijf naar een veilige en efficiënte haven”, aldus Ronald Paul, operationeel directeur (COO) van het Havenbedrijf.

“Met de nieuwe parking neemt onze capaciteit met zo’n 30% toe. De aanleg ervan bewijst dat de manier waarop alle betrokkenen omgaan met het parkeren van vrachtwagens succesvol is. En een voorbeeld voor de rest van het land”, vult Ton Barten, directeur Truckparkings Rotterdam Exploitatie BV, aan. Hij wijst ook op de faciliteiten: WiFi, cameratoezicht, bewaking, ontspanningsruimte, sanitaire en douchevoorzieningen en zelfs de mogelijkheid tot het draaien van een wasje: “Dankzij de truckparkings kan men ook comfortabel de spits mijden. Chauffeurs kunnen er veilig gedurende langere tijd verblijven. Ze kunnen uitgerust en dus veilig de weg op en lopen geen risico op boetes voor het overtreden van rij- en rusttijden.”

Antonie Bodaan (3-8-1918 tot 10-5-1940)
Was reserve 1e luitenant-vlieger. Ontving postuum de militaire Willemsorde vanwege zijn moedige optreden tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog.

 

Open Poort Prijswinnaars Rotterdamse haven bekend

Persbericht Havenbedrijf Rotterdam

De winnaars van de Open Poort Prijs 2016 zijn woensdag 24 november tijdens een feestelijke bijeenkomst op het EIC Mainport Rotterdam (EIC) in Rozenburg bekend gemaakt. Het gaat om havenbedrijven die bedrijfsexcursies aanbieden aan leerlingen en studenten die een bezoek brengen aan de Rotterdamse haven.

Prijswinnaars Open Poort Prijs 2016

Jaarlijks reikt het EIC de Open Poort Prijs uit aan die havenbedrijven die het afgelopen jaar in de ogen van de EIC - havengidsen en medewerkers het meest zijn opgevallen door hun gastvrijheid, de inhoud van hun bedrijfsexcursies en deelname aan het EIC-haven programma. De prijzen werden uitgereikt in verschillende categorieën. De volgende bedrijven hebben dit jaar gewonnen en werden in het zonnetje gezet:

  • Broekman Logistics Europoort (op- en overslag en distributie)
  • BP Raffinaderij Rotterdam B.V. (olie en chemische industrie )
  • LyondellBasell (olie en chemische industrie )
  • Verkeerscentrale Rotterdam & Hoek van Holland (dienstverlenende en overige bedrijven)
  • Euro Tank Terminal (aanmoedigingsprijs)

Deze bedrijven maken deel uit van een groep van ca. 60 bedrijven die bedrijfsexcursies aanbieden, georganiseerd door het EIC Mainport Rotterdam. De haven is van strategisch belang voor de ontwikkeling van Rotterdam en Nederland. Bedrijven kunnen jongeren als geen ander inzicht geven in de praktijk van de verschillende werkzaamheden, beroepen en mogelijkheden om er te werken.
Zo ontdekken jongeren de dynamiek van de Rotterdamse haven en wellicht dat ze in de toekomst met hun kennis en kunde zelf een bijdrage gaan leveren.

Tijdens de middag werd dit onderwerp verder belicht vanuit verschillende sectoren van de haven. Mai Elmar, directeur Cruise Port Rotterdam vertelde over de ontwikkeling van de cruise industrie. Hiermee wordt de verbondenheid tussen stad en haven versterkt, want cruiseschepen varen letterlijk het centrum van de stad binnen. Rob Bagchus, Chief Public Affairs & Public Relations Officer ECT nam de aanwezigen mee in een reis door tijd in de containersector. Hij bood inzicht in de nieuwe logistieke concepten en wat er allemaal is gebeurd is tussen nu en 50 jaar geleden, toen het eerste containerschip aankwam in de Rotterdamse haven. De werkzaamheden zijn divers en interessant voor jonge mensen. Logistiek, techniek, IT, maritiem, service en communicatie spelen allemaal een rol in beide sectoren met interessante werkzaamheden voor jonge mensen. Mary Dotsch, directeur EIC, gaf aan dat keuze voor opleiding en beroep voor jongeren niet eenvoudig is, want er is veel te kiezen. Dus belangrijk om als haven en industrie goed zichtbaar te zijn.

 

Indiase rijstspecialist LT Foods opent vestiging in Rotterdam

Nieuws

LT Foods, een wereldwijd bedrijf dat is gespecialiseerd in rijst en rijstproducten, vestigt zich in Rotterdam. Het Indiase bedrijf dat wereldwijd is gevestigd in ruim 65 landen en bekend staat om haar merken Dawaat en Royal, opent in het voorjaar van 2017 een vestiging op de Maasvlakte. De komst van dit gerenommeerde Indiase bedrijf betekent een versterking van het Rotterdamse Foodcluster en levert de stad 70 tot 100 nieuwe banen op.

Zilvervliesrijst

LT Foods, dat haar hoofdkantoor in Delhi heeft, opent in Rotterdam de eerste Europese vestiging. Aditya Arora, Directeur LT Foods Europa: “De opening van een Europese vestiging is in lijn met onze groeistrategie en helpt ons met het verstevigen van onze positie in de branche. Wij zijn onder de indruk van alles wat Rotterdam te bieden heeft en voelen ons welkom hier.”

Voor Rotterdam en de regio draagt de komst van een dergelijk gerenommeerd bedrijf bij aan de versterking van de handelsrelatie met India. Daarnaast biedt het kansen om meer bedrijven uit India aan te trekken. De economie van India groeit sterk en de verwachting is dat dit de komende jaren door zal zetten. Er liggen volop kansen voor het Nederlandse en Rotterdamse bedrijfsleven. Rotterdam zet met India onder meer in op Agrofood, Life-Science & Health en de Chemie.

LT Foods huurt 12.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte van Prologis. In de Rotterdamse vestiging wordt zilvervliesrijst bewerkt, om vervolgens te worden gedistribueerd binnen Europa.

De komst van LT Foods naar Rotterdam is het resultaat van een samenwerking tussen Rotterdam Partners, het Havenbedrijf Rotterdam en NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency).

 

Havenbedrijf sluit joint venture overeenkomst voor aanleg haven in Indonesië

Persbericht Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam heeft vandaag – woensdag 23 november 2017 - een joint-venture overeenkomst getekend met het staatshavenbedrijf Pelindo 1 van Indonesië. Doel van deze joint venture is om de ontwikkeling van de haven van Kuala Tanjung voor te bereiden. Kuala Tanjung is een havenproject van nationaal belang in de provincie Noord-Sumatra, strategisch gelegen aan de Straat van Malacca. De opdracht voor het team van Pelindo 1 en het Havenbedrijf is om een investeringsbeslissing voor te bereiden.

Allard Castelein ondertekent de joint venture overeenkomst met Pelindo

Op dezelfde dag tekende het Havenbedrijf ook een memorandum of understanding (MoU, intentieverklaring) voor de uitbreiding van de haven van Jakarta. Deze MoU is getekend tussen tussen IPC (het staatshavenbedrijf verantwoordelijk voor onder andere Jakarta), JakPro (het grondbedrijf van het stadsgewest Jakarta) en het Havenbedrijf Rotterdam. In deze MoU is afgesproken dat de drie partijen gezamenlijk een voorbereidende haalbaarheidsstudie gaan begeleiden voor de uitbreiding van de haven van Jakarta, op de zogenaamde O-, P- en Q-eilanden.

Havenbedrijf Jakarta

De overeenkomsten zijn gesloten tijdens het bezoek van premier Rutte aan Indonesië. Allard Castelein – CEO van het Havenbedrijf Rotterdam - die de twee overeenkomsten ondertekende, was in Jakarta om de handelsdelegatie te ontvangen. Het Havenbedrijf heeft eerder daar dit jaar een kantoor geopend. Doel van het kantoor is om de Indonesische projecten van het Havenbedrijf te coördineren. “Met het sluiten van de twee overeenkomsten is de delegatiereis voor het Havenbedrijf zeer succesvol afgesloten. De overeenkomsten zijn een belangrijke stap voor onze activiteiten in Indonesië. Er spreekt vertrouwen uit van de Indonesische overheid in onze inspanningen”, aldus Allard Castelein.

 

Rotterdam-Wolfurt verbinding wegens groot succes uitgebreid

Nieuws

De treinverbinding tussen Rotterdam en Wolfurt (Oostenrijk) die in mei 2016 van start ging, is een groot succes. De verbinding is een samenwerking tussen het internationale logistieke bedrijf Gebrüder Weiss, Blum Beschläge, Wuppermann, Rail Cargo Operator en het Havenbedrijf Rotterdam. De trein rijdt in beide richtingen twee keer per week. Talrijke ondernemingen in Vorarlberg en in de Bodenmeer-regio maken gebruik van de verbinding. De vraag is zo groot, dat er een derde verbinding gepland is.

Wolfurt trein

De treinen zijn per stuk zo’n zeshonderd meter lang en vervoeren per rit ongeveer 1.600 ton goederen (voornamelijk meubelbeslag van Blum Beschläge) naar Rotterdam. Op de weg terug naar Wolfurt worden voornamelijk grondstoffen meegenomen voor Wuppermann, een leverancier van Blum Beschläge. De capaciteit van de treinen wordt zoveel mogelijk benut, waardoor het milieu niet onnodig belast wordt. Verder waarderen klanten de betrouwbaarheid en frequentie van de verbinding.

ETT Delta en APM2 terminals

Rail Cargo Operator AT is de operator van de verbinding. In Rotterdam worden volgens het reisschema de terminals ECT Delta en APM2 aangedaan. Op korte termijn kan de route gewijzigd worden en kunnen er terminals worden toegevoegd. Maandelijks wordt er 1.000 TEU getransporteerd, de verwachting is dat dit nog gaat toenemen.

Belangrijke voordelen samenwerking

De Rotterdamse haven biedt Vorarlberg en de Bodenmeer-regio enkele voordelen ten opzichte van andere zeehavens. Zo is er voor Oostenrijkse ondernemingen belastingvoordeel als de import van grondstoffen via een derde land gebeurd. Bovendien kunnen de goederen via de Rotterdamse haven snel verder getransporteerd worden door de uitstekende intermodale verbindingen. Een ander voordeel is dat de haven van Rotterdam door tal van rederijen als ‘first port of call’ wordt aangedaan. Importeurs en exporteurs profiteren hierdoor via Rotterdam van snelheid en flexibiliteit. Omgekeerd zijn de gebieden Vorarlberg en de Bodenmeer regio ook belangrijk voor de Rotterdamse haven.

 

Afsluiting diverse wegvakken A15 thv gevaarlijke stoffenroute Botlekbrug

Werkzaamheden

In verband met werkzaamheden aan de technische installaties van de Botlekbrug dienen diverse wegvakken ter hoogte van de Botlekbrug (gevaarlijke stoffenroute) tijdelijk voor alle verkeer te worden afgesloten.

Dit betreft:
a) Gevaarlijke stoffenroute van de A15 parallelrijbaan Links (Ridderkerk - Rozenburg) ter hoogte van de Botlekbrug, inclusief toerit 17 (Hoogvliet) en de toerit vanaf de Vondelingenweg
b) Gevaarlijke stoffenroute van de A15 parallelrijbaan Rechts (Rozenburg - Ridderkerk) ter hoogte van de Botlekbrug, inclusief toerit 16 (Spijkenisse) en de toerit vanaf de Plaatweg

De afsluitingen vinden plaats in:

Week 47:
a) Van vrijdag 25 november 22:00 uur tot zaterdag 26 november 05:00 uur
b) Van vrijdag 25 november 22:00 uur tot zaterdag 26 november 05:00 uur

Of zoveel langer of korter dan noodzakelijk. Bij slechte weersomstandigheden kan het werk uitgesteld worden.

Omleidingen:
a) Doorgaand verkeer richting Europoort kan gebruik maken van de Botlektunnel.
Verkeer uit Hoogvliet wordt ter plaatse met gele borden omgeleid via toerit 17 (Hoogvliet) naar de A15 parallelrijbaan Rechts, af- en toerit 18 (Rotterdam-Heijplaat). (Omleidingsroute A)
Vervoer gevaarlijke stoffen (ADR), welke niet door de Botlektunnel (categorie D) mag, wordt grootschalig omgeleid via de N3, A16, A17, A59, A29, N59, N215 en N57.

b) Doorgaand verkeer richting Rotterdam kan gebruik maken van de Botlektunnel.
Het verkeer richting Hoogvliet en Pernis wordt ter plaatse met gele borden omgeleid via de Botlektunnel, A15 parallelrijbaan Rechts, af- en toerit 18 (Rotterdam-Heijplaat). (Omleidingsroute B)
Vervoer gevaarlijke stoffen (ADR), welke niet door de Botlektunnel (categorie D) mag, wordt grootschalig omgeleid via de N3, A16, A17, A59, A29, N59, N215 en N57

Distriport Waalhaven nog voor oplevering verhuurd

Nieuws

Alle ruimtes in de eerste fase van de Distriport Waalhaven, het distributiecentrum dat ProDelta ontwikkelt in de Rotterdamse Waalhaven, zijn nog voor de geplande oplevering verhuurd. Op vrijdag 18 november bereikte ProDelta overeenstemming met Hefra, Europa’s grootste onafhankelijke importeur van accu’s, en Elektro Cirkel, een leverancier van lampen en elektronische apparaten en materialen. In totaal gaan deze bedrijven 9.350 m2 bedrijfsruimte, 1.230 m2 mezzanine en 720 m2 kantoorruimte huren.

Kantoor entreezone distriport Waalhaven

Hefra heeft een langjarige huurovereenkomst gesloten voor unit 1 en 2. Electro Cirkel tekende voor unit 3. De bouw van het moderne distributiecomplex is in maart 2016 op risico gestart en wordt in december 2016 opgeleverd. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt nauw samen met ProDelta aan de ontwikkeling van Distriport Waalhaven, dat in december 2016 wordt opgeleverd.

Revitalisering van Waalhaven

De Rotterdamse Waalhaven heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de haven en is nog steeds een gebied met grote economische waarde. Door de ligging binnen de ruit van Rotterdam en de goede bereikbaarheid, vormt de Waalhaven een belangrijke uitvalsbasis voor havengerelateerde bedrijven. Om deze unieke positie te behouden en te verbeteren, zet het Havenbedrijf Rotterdam zich al geruime tijd in voor een revitalisering van het gebied. Distriport Waalhaven maakt hier onderdeel van uit en geeft hier een nieuwe impuls aan.

Modern distributiecomplex

Distriport Waalhaven komt tegemoet aan alle moderne logistieke eisen nu. Elementen die dit illustreren zijn een vrije stapelhoogte van 12,20 meter, een ESFR sprinkler installatie, een zeer vlakke betonvloer die is voorbereid voor de opslag middels smalle gangen, 1 loadingdock per 750 m2 bedrijfsruimte en 1 maaivelddeur per unit. Het complex is conform BREEAMNL Nieuwbouw, Very Good gecertificeerd.

Twee fases

Distriport Waalhaven wordt ontwikkeld in 2 fases. Fase 1 betreft units 1 t/m 3 met een totaal oppervlak van 11.200 m2 en wordt in december 2016 opgeleverd. Fase 2 betreft units 4 t/m 8 met een totaal oppervlak van 20.350 m². De start bouw zal in het tweede kwartaal 2019 plaatsvinden. De oplevering in het vierde kwartaal 2019.

Volg de bouw

Benieuwd naar de voortgang van de bouw? Bekijk via de livecam de bouwwerkzaamheden.

Livecam ProDelta Distripark Waalhaven
 
Advertisment ad adsense adlogger